Desirée Jaks - Årets Kock 2023

I en kokkonstens kamp där Sveriges mest framstående kockar tävlar om äran och titeln "Årets Kock," har Desirée Jaks från Spesso visat sig vara den överlägsna mästaren. Med sitt enastående kreativa köksarbete och imponerande ledarskap plockade hon hem den prestigefyllda titeln "Årets Kock 2023."

Finalen av Årets Kock 2023 hölls igår, den 19 oktober, och bjöd på spänning och gastronomisk njutning för alla närvarande. Tävlingen är mer känd som SM i professionell matlagning och är ett årligt evenemang som samlar några av landets bästa kockar för en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga.

Årets Kock-finalen bestod av fyra utmanande delmoment där de tävlande var tvungna att skapa och servera fyra olika rätter, vardera på sex tallrikar. Första uppgiften krävde att kockarna skulle laga en kall rätt med hummer som huvudingrediens. Desirée imponerade juryn med sin Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri och skummig hummeremulsion. En mästerlig start på tävlingen.

Nästa utmaning, den andra uppgiften, var att tillaga en varm rätt med hummer. Desirée levererade en smakrik confiterad hummer med smörad hummersås, kryddig morotskräm, pumpa och citrus som visade hennes mångsidighet som kock.

Den tredje uppgiften, som ofta beskrivs som "koka soppa på en spik" eller "man tager vad man haver," utmanade kockarna att laga en varm rätt med svenska råvaror till ett maxpris av 300 kronor. Desirée överraskade juryn med sin kreativitet och serverade grillad kejsarhatt med karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong.

Slutligen, den sista uppgiften krävde att kockarna skulle skapa en huvudrätt med sadel från rensarv som huvudingrediens. Rätten skulle inkludera rödbeta, renblod och rentunga. Desirée presenterade en pepprig sadel från rensarv med salceson på ren med blod och tunga från ren. Enisrökt och inkokt rödbeta, grillat spett med rentunga och svamp samt skysås smaksatt med svarta vinbär och kryddigt kålblad kompletterade hennes mästerliga skapelse.

Desirée imponerade inte bara med sin kulinariska förmåga utan visade också en passion för att göra matlagningen mer hållbar och attraktiv för nya generationer. I ett citat till Årets Kock uttryckte hon sin vilja att ha en tyngre röst i branschens utveckling, särskilt när det gäller hållbarhet längs hela matkedjan.

För närvarande är Desirée kreativt ansvarig på Spesso och en viktig del av Kocklandslaget med sikte på OS 2024. Hennes tidigare meriter inkluderar medlemskap i Stockholm Culinary Team 2016, som vann OS i Tyskland, samt Juniorkocklandslaget 2017-2018 där hon tävlade i VM 2018 och Nordic Young Chef 2018, som hon även vann.

Vi gratulerar Desirée Jaks till denna imponerande seger och ser fram emot att följa hennes fortsatta framgångar inom matlagningsvärlden. Hennes passion och engagemang för att höja standarden och främja hållbarhet inom branschen kommer säkerligen att göra en betydande skillnad.

För mer information om Desirée Jaks och hennes kulinariska äventyr, besök hennes Instagram-sida och Spessos officiella hemsida.

Kontakt: [Din kontaktinformation]

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andra artiklar om

Karriär