Unik årgångschampagne från Bollinger - La Côte aux Enfants 2013 lanseras exklusivt

Publicerad den 4 oktober 2023

Den 5 oktober lanseras La Côte aux Enfants Champagne 2013 på Systembolaget. Detta är en unik årgångschampagne med en historia som går långt tillbaka i tiden och är av stor betydelse för Champagne Bollinger. Endast 180 flaskor av denna exklusiva champagne kommer att finnas tillgängliga i det tillfälliga sortimentet.

Bollinger, det anrika champagnehuset med en rik historik och en passion för kvalitet, presenterar stolt La Côte aux Enfants Champagne 2013. Denna sällsynta champagne är inte bara en smakupplevelse utan också en resa tillbaka i tiden till en av de mest legendariska Grand Cru-vingårdarna i Champagne.

I utkanten av Aÿ, en charmig by i Champagne-regionen, finner man den historiska Grand Cru-vingården La Côte aux Enfants. Mellan åren 1926 och 1934 gjorde Jacques Bollinger något som skulle bli en ikonisk handling i vinvärlden. Han köpte upp alla markområden i La Côte aux Enfants från ett antal lokala odlare i Aÿ och skapade därigenom en monopolvingård. Denna unika vingård omfattar endast 4 hektar och består av två olika sidor, varav den söderläge är idealisk för rödvinsproduktion medan den mindre kända nordvästra sidan erbjuder svalare förhållanden.

Vingården, som präglas av sin karakteristiska kalkklippa, har en unik jordmån som ger druvorna hög mognad och en komplexitet som är enastående inom distriktet. Sedan 1934 har Bollinger skapat det mest eftertraktade rödvinet i hela Champagne-regionen från detta område. År 2012 bestämde sig Bollinger för att expandera sin repertoar och skapa en champagne från samma område, inklusive den tidigare gömda nordvästra sidan. La Côte aux Enfants Champagne blir därmed en del av husets exklusiva pinot noir-samling, tillsammans med PN och Vieilles Vignes Françaises.

Årgång 2013 var en kontrasternas årgång i Champagne, med udda väderförhållanden som utmanade odlarna. En regnig vår följdes av en rekordvarm sommar, den soligaste någonsin i Champagne, men med sporadiska lokala åskväder. I mitten av september uppstod oro över parasitangrepp och fortsatt regn, vilket hotade skörden. Trots dessa utmaningar lyckades Bollinger med stor skicklighet hantera druvornas mognad genom hela skördeprocessen. Resultatet blev en utmärkt kvalitet, särskilt från Grand Cru-vingården i Aÿ.

La Côte aux Enfants Champagne 2013 är ett intensivt och mångfacetterat vin som speglar mognad och den skickliga produktionsteknik som är karakteristisk för Bollinger. Vinet består av 100% Pinot Noir från Grand Cru-läget och har lagrats på sin jästfällning i över sju år, mer än dubbelt så lång tid som appellationen kräver. Denna förlängda lagring bidrar till en rik och komplex karaktär. Dosagen är måttlig med endast 4 gram per liter, hälften av dosagen jämfört med den föregående årgången.

I doften uppenbarar sig toner av mogen frukt, mynta, acaciahonung och citrus. Smaken är livlig och elegant med subtila mognadstoner av citron, kanderad röd frukt, currykryddor och en härlig smörighet som linger kvar länge på gommen.

La Côte aux Enfants Champagne 2013 personifierar Jacques Bollinger's vision för vingårdens potential:

"Today, La Côte aux Enfants continues to reveal its richness and potential. For the first time, Champagne Bollinger has decided to create an exceptional champagne from the grapes of this parcel. This will both honour the parcel and provide lovers of great wines with a new tasting experience," säger Charles-Armand de Belenet, Managing Director of Champagne Bollinger.

Bollinger strävar alltid efter att spegla Champagne-regionens unika terroir i sina viner, och varje vingårds unika identitet är tydligt uttryckt i varje flaska som produceras. Riddling och degorgering utförs helt för hand, en process som sker efter lång tid på sin jästfällning i flaskor som förseglas med naturkork. Dessa omsorgsfulla och hantverksmässiga tekniker skapar La Côte aux Enfants Champagne som ett sant konstverk och resultatet av dedikerat arbete.

La Côte aux Enfants Champagne 2013 kommer att lanseras den 5 oktober i Systembolagets tillfälliga sortiment, men endast 180 flaskor kommer att finnas tillgängliga. Missa inte chansen att uppleva detta exceptionella vin. Produktnummer: 92478, pris: 9 999 kr.

För mer information om La Côte aux Enfants Champagne 2013 och andra produkter från Bollinger, besök www.bollinger.com.

Om Bollinger:

Bollinger är en ikon inom världen av champagne och är känd för sin strävan efter excellens och hantverk. Med en rik historia och en passion för kvalitet har Bollinger skapat några av de mest eftertraktade champagnerna i världen.

Om Arvid Nordquist:

Arvid Nordquist HAB är ett svenskt familjeföretag som sedan starten 1884 har fokuserat på att erbjuda kvalitetsprodukter och stora smakupplevelser. För Arvid Nordquist handlar kvalitet inte bara om att tillfredsställa dagens önskemål och behov utan även om att ta ansvar för framtiden. Företaget erbjuder ett brett sortiment av vin och öl, där endast drycker som uppfyller Arvid Nordquists höga sensoriska standard tas in i sortimentet.

Arvid Nordquist är även känt för sitt egetrostat kaffe och livsmedelsprodukter. Sedan 2016 inkluderar företagets portfölj även non-food-produkter. Med ca 300 medarbetare i Norden arbetar företaget tillsammans för att kunna erbjuda de bästa smakupplevelserna och produkterna, samtidigt som man strävar efter att förbättra människors villkor och minimera miljö- och klimatpåverkan.

För mer information om Arvid Nordquist och deras sortiment, besök www.arvidnordquist.se.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andra artiklar om

Alkohol & dryck