Svanenmärkta Bjertorp Slott skymtar bland trädkronorna

Bjertorp Slotts 15:e Svanenmärkning markerar engagemang för hållbarhet och miljö

Bjertorp Slott har nyligen tilldelats Svanenmärkningen för femtonde året i rad, en hedrande utmärkelse som bekräftar slottets långvariga engagemang för hållbarhet och miljö. Årets fokus har legat på att minska elförbrukning och vattenanvändning samt att öka användningen av ekologisk och lokal mat.

Beläget som en historisk landmärke och en framstående mötesplats på Varaslätten har Bjertorp Slott blivit en symbol för hållbarhet genom att erhålla Svanenmärkningen från Nordisk Miljömärkning för femtonde året i rad.

Svanenmärket är en av Sveriges mest respekterade miljömärkningar och symboliserar produkters och tjänsters minimala påverkan på miljön över hela deras livscykel. För att kvalificera sig för denna prestigefyllda märkning måste hotell uppfylla krav gällande energianvändning, kemikalier, källsortering, inköp av miljömärkta varor och tjänster samt erbjudande av ekologisk och hållbar mat.

"Kraven har höjts markant under de 15 år vi har arbetat med Svanen, vilket så klart är positivt. Det utmanar oss att se nya möjligheter i vårt miljöarbete med de tuffare kraven som ställs. Exempelvis på energianvändning med ett förbud mot fossila oljor eller gaser för uppvärmning, tydliga rutinkrav för matsvinn och en bättre fortbildning för våra medarbetare," säger Victoria Johansson, VD på Bjertorp Slott.

Bjertorp Slott har minskat elförbrukningen med 28,4%

Under 2023 har Bjertorp Slott särskilt fokuserat på att minska sin elförbrukning och vattenanvändning. Målet är att minska elförbrukningen med 20% jämfört med föregående år, samt minska vattenanvändningen med 5% under samma period. Även om vattenanvändningen ännu inte kan mätas för hela året, har slottet redan minskat sin elförbrukning med en imponerande 28,4% fram till och med augusti jämfört med samma period föregående år.

"Det känns fantastiskt i vårt gröna hjärta att vi lyckats minska elförbrukningen med en så hög procentsats, och det finns flera faktorer som har bidragit till detta. Både vi och fastighetsägaren har investerat i bergvärmepumpar, kylanläggningar och köksspisar. Vi har också lyckats skapa ett otroligt engagemang och ökad medvetenhet inom organisationen om hur vi använder varmvatten och belysning på slottet. Nu är utmaningen att bibehålla dessa nya vanor," förklarar Victoria Johansson, VD på Bjertorp Slott.

Bjertorp Slott väljer ekologiskt och lokalt

Svanenmärkta hotell måste också uppfylla kravet på användning av ekologisk och hållbarhetsmärkt mat. År 2022 låg gränsen för antalet ekologiska produkter på 10%. Denna gräns kommer att höjas till 15% av de totala inköpen år 2025. Bjertorp Slott har redan nu, år 2022, nått en imponerande nivå på 15,4%.

Utöver de obligatoriska kraven finns det även krav som ger poäng, där licensinnehavaren måste uppnå ett visst antal poäng för att bli miljömärkta. En sådan poänggivande faktor är användningen av lokalproducerade produkter. Bjertorp Slott har under lång tid prioriterat nära samarbeten med lokala producenter av mat och drycker.

"Vi är en av de restauranger som varit med i matnätverket 'Smaka på Västsverige' från starten i början av 2000-talet, då under namnet 'Västsvensk mersmak'," berättar Victoria Johansson, VD på Bjertorp Slott.

Smaka på Västsverige är ett matnätverk som syftar till att göra det enkelt för besökare att hitta platser som fokuserar på regionens mat och råvaror genom att framhäva verksamheter som Bjertorp Slott, som har ett nära samarbete med lokala producenter i Västra Götaland.

"Vår placering mitt på landsbygden ger ett fantastiskt skafferi med många fina lokala företag, vilket förenklar vårt viktiga hållbarhetsarbete. Det upplevs exempelvis exklusivt att vi kan erbjuda våra gäster slottets egen öl som inte finns någon annanstans än här, där den också är tillverkad," tillägger Victoria Johansson, VD på Bjertorp Slott.

För Bjertorp Slott är den årliga Svanenmärkningen en viktig påminnelse om att hållbarhetsarbetet är en pågående resa som kräver ständig utveckling av arbetssätt och tankesätt.

"Vi på Bjertorp Slott, liksom våra kollegor i branschen, måste våga hitta nya sätt och metoder för att säkerställa att även kommande generationer kan njuta av unika och exklusiva upplevelser. Det är en del av vårt ansvar gentemot samhället och miljön," betonar Victoria Johansson.

Bjertorp Slott är ett exemplariskt exempel på hur en institution med rötter i historien kan vara en föregångare inom hållbarhet och miljömedvetenhet. Genom sitt fortsatta engagemang för att minska sin påverkan på miljön och främja användningen av lokalproducerade produkter sätter slottet en inspirerande standard för andra inom turism- och hotellbranschen.

Besökare som väljer att uppleva den unika atmosfären och utsökt mat på Bjertorp Slott kan vara säkra på att de inte bara njuter av en minnesvärd upplevelse, utan också bidrar till en mer hållbar framtid.

För mer information, besök Bjertorp Slotts webbplats: www.bjertorpslott.se och Svanens webbplats: www.svanen.se

Om Bjertorp Slott:

Bjertorp Slott är en del av Winn Hotel Group AB och är känt för sitt vackra jugendslott och sitt engagemang för hållbarhet. Slottet erbjuder inte bara unika boendemöjligheter och en prisbelönt gastronomisk upplevelse, utan även en förebildlig hållbarhetssträvan.

Om Winn Hotel Group AB:

Winn Hotel Group AB är en hotellkoncern med huvudkontor i Gävle, och specialiserar sig på hotell- och restaurangmanagement under olika varumärken. Med en mångfald av hotell över hela landet strävar koncernen efter att erbjuda sina gäster unika och minnesvärda upplevelser.

För mer information om Bjertorp Slott och Winn Hotel Group AB, besök www.winn.se.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andra artiklar om

Hållbarhet